АПА

Избори

При избори днес: ГЕРБ и БСП – равни и сами на върха

ГЕРБ и БСП изравниха сили на върха на предизборните класации на социолозите. Поредното проучване прогнозира равни резултати между двете партии. Ако изборите са днес, е много вероятно двете партии да постигнат равни резултати, показва национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг, цитирано от БТА.

То проведено между 3 и 7 февруари сред 1012 души.

Според данните от изследването ГЕРБ продължава да води, "но само номинално".

"Разликата между ГЕРБ и БСП, от резултатите, които ще излязат от урните, е 1,1%. От статистическа гледна точка това означава паритет между първите политически сили", коментира Юлий Павлов.

Той обясни и че никоя формация не застрашава първите две места.

"Кой ще финишира първи е въпрос на кампания и организация. Смятам, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани", прогнозира още Павлов.

Данните показват, че ако изборите са днес, в парламента ще влязат пет партии.

ГЕРБ биха получили 21,4 на сто от вота на всички избиратели и 29,2 на сто от вероятните гласували, а БСП - 19,6 на сто от гласовете на всички избиратели и 28,1 на сто от вероятните гласували.

Според Юлий Павлов ДПС запазва позиците си на трета политическа сила с 6,5 процента от гласовете на всички избиратели и 9,6 на сто от вероятните гласували.

Четвърти с минимална разлика остават "Обединените патриоти" - 5,9 процента от всички и 7,5 на сто от вероятните гласували.

Сигурно място в следващия парламент има и "Воля" на Веселин Марешки – с 4,5 на сто от гласовете на всички избиратели и 5,2 на сто от вероятните гласували.

На ръба на 4-процентната бариера за влизане в парламента остава Реформаторския блок. За дясния съюз биха дали вота си 2,7 на сто от всички и 3,7 на сто от вероятните гласували, сочи проучването.

За формация около ДСБ/Нова република - 1,2 на сто от всички и 1,6 на сто от вероятните гласували, за БДЦ - 1,2 на сто от всички и 1,5 на сто от вероятните гласували, а за "Да, България" на Христо Иванов - 1,1 на сто от всички или 1,5 процента от вероятните гласували.

АБВ биха подкрепили 0.8 процента от всички и 0,9 на сто от вероятните гласували, ДОСТ - 0,7 на сто от всички и 0,8 на сто от вероятните гласували, а "Движение 21" - около 0,6 процента.


Последни новини

Написано на 25/05/2017 от apa.bg
da-podobrish-mertzedes Разбира се, заглавието е метафора. И изглежда, че то противоречи на една друга метафора, а именно, че има два вида автомобили: мерцедес и всички останали. Но ако да подобриш...
Написано на 23/05/2017 от apa.bg
edna-ot-golemite-ilyuzii-na-mazhoritarniya-vot-e-che-dava-shans-za-izbor-na-lichnosti ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарен вот в два тура с пълно мнозинство и разделяне на страната на 240 едномандатни района. Преди това Слави Трифонов проведе серия...
Написано на 21/05/2017 от news.bg
vsichki-proyavi-na-natzizam-tryabva-da-se-osazhdat-kategorichen-e-prezidentat-radev Не може обществото да си затваря очите за проявата, дори и под формата на шега, по отношение на нацизма. Това заяви в интервю за БНР президентът Румен Радев относно разразилия...
Написано на 19/05/2017 от news.bg
volya-ne-vliza-v-parlamenta-ako-izborite-byaha-sega ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция...
Написано на 18/05/2017 от Михаил Константинов
uyazvimiyat-nov-svyat През 1932 година излиза знаменитата антиутопия на английския писател Олдъс Хъксли (1894-1963) „Прекрасният нов свят”, която предшества друга, не по-малко знаменита антиутопия на...
Написано на 17/05/2017 от Ваклина Тодорова
grazhdankata-kuneva-se-ozarta-za-nov-politinzheneren-proekt От доста години главното изискване за заемане на високи постове в нашата мила родина е кандидатите да са с дебели връзки и протекции на Запад. И с нещо чуждичко, не нашенско....