АПА

Новини

Всички прояви на нацизъм трябва да се осъждат, категоричен е президентът Радев

Не може обществото да си затваря очите за проявата, дори и под формата на шега, по отношение на нацизма. Това заяви в интервю за БНР президентът Румен Радев относно разразилия се през седмицата нацистки скандал.
Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков

да уволни директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Поводът е публикувана преди време снимка на Антонов с нацистки поздрав.

Само ден преди това зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка. Поводът отново беше снимка от преди 9 години, публикувана на неговия профил във "Фейсбук". На нея Тенев позира с изпъната ръка край восъчни фигури за нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Президентът е категоричен, че зад тази шега стоят милиони човешки съдби след Втората световна война, стоят безброй зверства, стоят милиони жертви. Той е категоричен, че не можем да си позволяваме подобно отношение. Радев подчерта, че не трябва да има граници между обикновен гражданин и изведнъж, когато стане политик, да му забранено всичко.

"Не много бързо се сменят ролите от политик до обикновен гражданин. Отговорност трябва да има цялото общество. Трябва да бъде осъден нацизмът, еднозначно", категоричен е държавният глава.

Той посочи, че го смущава това, че историческата ревизия е довела до една пълзяща индулгенция за нацизма. Радев даде за пример 9 май, когато е бил поканен от ветераните да присъства. Не малко хора го посъветвали да не ходи, за да не си навлече проблеми.

"9-ти май е Ден на Европа. Разбира се България е в ЕС, пълноправен член. Това е нашето настояще, това е нашето категорично бъдеще, но нека не забравяме уроците на историята. 9-ти май е Ден на победата над нацизма. Точно това, че се срамуваме да го кажем - а сега всички са възмутени", коментира държавният глава.

Той е категоричен, че не може да не уважаваме историята, защото всяко погазване на историята води до рецидиви.

Запитан как ще коментира политическата реакция и стремежът да се запази коалиционното управление, президентът заяви, че ситуацията е много деликатна. Той подчерта, че е изключително важно да имаме стабилно правителство. Това означава да се запази целостта на коалицията.

"Представете си, ако и тя се разпадне какво следва оттук нататък. Аз лично не искам да си представям какво ни очаква, но това не отменя отговорността на управляващите. Аз не приемам уклончивото говорене", заяви Румен Радев, визирайки решенията за отстраняването от длъжност и изтъкването на професионални качества.

Президентът даде пример със служителя на военното министерство Иво Антонов, който по думите му имал огромен принос за възстановяването на войнишките паметници и запазването на нашето национално самосъзнание. Трябва да има принципна позиция. Тази позиция е осъждане на всички прояви на нацизъм и според мен извинението е най-добрият подход, категоричен е Румен Радев. На въпрос дали очаква извинение, той отговори, че това е въпрос на личен, морален избор.

Относно отношенията му в БСП, президентът заяви, че няма никакво намерение да се оправдава за обсесията, от която страдат някои медии. Той смята, че с действията си е показал, че се водя от националния интерес.

Президентът коментира, че добрите инициативи за промените в изборното законодателство за ограничаване на влиянието на чужди държави са били удавени в една дирижирана политиканска истерия.

Според Румен Радев предложенията като пакет от закони са били много ясни. Той е повдигнал важната тема за разхищаване нашия суверенитет и то дълги години и за необходимостта от законови промени, касаещи и вероизповеданията и политическите партии и изборите.

В момента на ход е парламента. Това, което ме окуражава, че по време на консултациите с политическите партии за сформиране на кабинета, поставих този въпрос към тях и срещнах наистина едно разбиране. Мисля, че сме узрели да направим наистина онези стъпки, от които България има нужда, убеден е държавният глава.

Румен Радев е категоричен, че трябва да запазим своя голям капитал - мирния преход. Той изтъкна, че малко държави могат да се похвалят с такова постижение. Трябва наистина да гарантираме своята сигурност и суверенитет с едни закони, които са в напълно съответствие с болшинството европейски държави.

Радев отчете, че по време на консултациите ясно е показал, че е абсолютно открит и ще допринася с всичко, каквото може, за добрия дух и ефективна работа, и толерантност в българския парламент. Той смята, че това е важно за всички. Държавният глава е обсъдил конструктивно с партиите и техните платформи, и начинът, по който те гледат за бъдещето развитие на България. Президентът увери, че тук всички могат да разчитат на подкрепата му.

"Направих всичко, което трябва да направи един президент, България да има ефективно и добре работещо правителство. Не деля партиите по никакъв признак. За мен всички те са важни, след като българският народ е дал гласа си за тези партии и те са в парламента, ние трябва да уважаваме този избор", подчерта Румен Радев.

Последни новини

Написано на 25/05/2017 от apa.bg
da-podobrish-mertzedes Разбира се, заглавието е метафора. И изглежда, че то противоречи на една друга метафора, а именно, че има два вида автомобили: мерцедес и всички останали. Но ако да подобриш...
Написано на 23/05/2017 от apa.bg
edna-ot-golemite-ilyuzii-na-mazhoritarniya-vot-e-che-dava-shans-za-izbor-na-lichnosti ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарен вот в два тура с пълно мнозинство и разделяне на страната на 240 едномандатни района. Преди това Слави Трифонов проведе серия...
Написано на 21/05/2017 от news.bg
vsichki-proyavi-na-natzizam-tryabva-da-se-osazhdat-kategorichen-e-prezidentat-radev Не може обществото да си затваря очите за проявата, дори и под формата на шега, по отношение на нацизма. Това заяви в интервю за БНР президентът Румен Радев относно разразилия...
Написано на 19/05/2017 от news.bg
volya-ne-vliza-v-parlamenta-ako-izborite-byaha-sega ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция...
Написано на 18/05/2017 от Михаил Константинов
uyazvimiyat-nov-svyat През 1932 година излиза знаменитата антиутопия на английския писател Олдъс Хъксли (1894-1963) „Прекрасният нов свят”, която предшества друга, не по-малко знаменита антиутопия на...
Написано на 17/05/2017 от Ваклина Тодорова
grazhdankata-kuneva-se-ozarta-za-nov-politinzheneren-proekt От доста години главното изискване за заемане на високи постове в нашата мила родина е кандидатите да са с дебели връзки и протекции на Запад. И с нещо чуждичко, не нашенско....