АПА

Лидерът на ЕНП се оправдава, че не е натискал за участие на ДПС във властта

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол отрече ЕНП да са настоявали за включването на ДПС в правителството миналата есен. В писмо, публикувано в сряда на сайта на формацията, пише, че "политически съюз между партията - член на ЕНП, и Реформаторски блок – коалиция от партии, сред които по това време СДС и ДСБ са членки, бе приветстван и подкрепян след парламентарните избори от Дол".

Писмото му идва като опровержение на неправилно приписвано твърдение на съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, че ЕНП и лично Жозеф Дол са настоявали за включването на ДПС в управлението.

Така се стигна до сериозния конфуз ЕНП да опровергава нещо, което не е било казано.

"Нека да видим какво казах аз и какво казва г-н Дол, за да видим как грозно, не за първи път в историята на отношенията ни с ЕНП, е бил подведен", коментира по този повод Радан Кънев. "Той казва, че никога ЕНП не е искал ДПС да участва в правителството и това е абсолютен факт. Никога не съм казвал такова нещо", подчерта Кънев и добави, че е казал как е имало натиск за кабинет на малцинството, който са отхвърлили, и това е вярно.

Какво точно каза Радан Кънев

Повод за задочния спор стана интервю на Радан Кънев пред БНТ във вторник, в което той казва http://bnt.bg/part-of-show/radan-ka-nev-vlast-zavisima-ot-dps-ne-ni-interesuva следното: "Тоест, ако ще има едно правителство, но то ще е зависимо от ДПС, нашият отговор беше: “Благодаря за това правителство!”, защото това беше офертата на ГЕРБ, да не забравяме. Те казаха: “Правим кабинет на малцинството и ще разчитаме и на ДПС и на БСП за ключовите гласувания.” И нашият отговор на целия Реформаторски блок беше един много категоричен отказ. И между другото, ни натиснаха три пъти и ние отказахме три пъти. Натисна ни и шефът на ЕНП – уважаемият господин Дол. На него също му отказахме".

Както става ясно, Жозеф Дол наистина е бил подведен за думите на Радан Кънев. Най-вероятно това е станало от международния отдел на ГЕРБ, който поддържа постоянна комуникация с ЕНП, заявиха пред Mediapool депутати от ГЕРБ.

За какъв кабинет говориха Жозеф Дол и Бойко Борисов

На 29 октомври миналата година, докато вървяха преговорите за съставяне на кабинет с премиер Бойко Борисов, Жозеф Дол дойде в София и се срещна с лидерите на ГЕРБ, на партиите от РБ и с председателя на ДПС Лютви Местан. Към онзи момент Борисов лансираше правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ - двете сестрински формации -членки на ЕНП, което щеше да разполага със 107 депутати и да зависи от плаващата подкрепа на останалите партии.

ДПС вече бяха изразили готовност да подкрепят правителство на Борисов с евроатлантическа ориентация, стига в него да не участват националистите от Патриотичния фронт (ПФ). Реформаторите обаче настояваха за гарантирана подкрепа от ПФ, тъй като в противен случай кабинетът щеше да зависи почти изцяло от партията, чийто символ стана Делян Пеевски.

Тогава, по време на съвместния си брифинг с Бойко Борисов, Жозеф Дол даде да се разбере, че участието на ПФ в правителството ще е неприемливо. В същото време Борисов декларира, че ГЕРБ е готова да управлява самостоятелно, ако РБ не се съгласи на коалиция на малцинството. В присъствието на европейския си партиен шеф Борисов обяви, че причината да изключи ПФ от коалиционните си планове е националистическият профил на формацията, който е неприемлив и за ЕНП.

Самият Жозеф Дол не показа с нищо притеснение от факта, че кабинет на малцинството между ГЕРБ и РБ би бил зависим от ДПС – партията, считана за най-мощния корупционен фактор в България. Лидерът на ЕНП се измъкна с обяснението, че тъй като не той се кандидатира за министър-председател, не може да каже кой ще подкрепя правителството и кой не. "Трябва да се състави правителство център-дясно с министър-председател Бойко Борисов", бе единственото ясно изказване на европейския партиен бос.

На същия брифинг, в отговор на въпрос на Mediapool за рисковете от подкрепа на ДПС, Борисов избегна темата "КОЙ" и се впусна в обяснения за съвпадението на приоритетите между ГЕРБ, РБ и ДПС за пенсионната реформа и запазването на плоския данък, например. Ние с Реформаторите нямаме 121 гласа, как да си прокараме тези решения, запита раздразнено той.

"Има силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа? РБ? Предстои да вземе решение", написа тогава съпредседателят на РБ Радан Кънев във Фейсбук след срещата с Жозеф Дол.

Впоследствие се стигна до формиране на коалиция ГЕРБ-РБ,подкрепена официално от ПФ и партията на Първанов АБВ, която пък бе привлечена в управлението от Бойко Борисов.

Независимо, че четирите партии имат достатъчно мнозинство, ГЕРБ на няколко пъти досега прокарва решения против волята на партньорите си, но с договорена подкрепа от ДПС. Борисов все така не смее да произнесе и една критична дума за Пеевски, а добрите отношения с ДПС оправдава с това, че движението гласувало заедно с ГЕРБ такива решения като запазването на плоския данък.

Партиите-партньори на ГЕРБ в управлението трябва да благодарят на ДПС, защото заради движението има правителство, заяви Борисов http://www.mediapool.bg/borisov-kabinetat-sashtestvuva-blagodarenie-na-dps-news235077.html в понеделник пред Нова телевизия.

"За мен и колегите ми от Реформаторския блок власт, която зависи от ДПС, не е ценност и не ни интересува", отвърна Радан Кънев във вторник пред БНТ, след което припомни сагата около съставянето на правителството и ролята на Жозеф Дол.

В писмото си опровержение лидерът на ЕНП пише, че решението да се подкрепи формирането на стабилно коалиционно правителство, съставено от партии, членуващи в ЕНП, е било в интерес на българските граждани и винаги е било "сред моите чисти и най-висши приоритети". "Последните твърдения, направени от лидера на ДСБ Радан Кънев, че ЕНП е настоявала за включването на либералното Движение за права и свободи, са неверни и подвеждащи". ЕНП отхвърля подобни твърдения и призовава за политическа коректност и въздържание от използването на заблуждаващи прийоми", заявява още Дол, който би било добре да си изясни кой си служи със "заблуждаващи прийоми".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се впусна да го оправдава, обяснявайки, че  ЕНП е една от най-демократичните формации в Европейския парламент, заедно със социалистите и либералите.

"Посещението на Жозеф Дол беше да се намери диалог между всички парламентарно представени партии и да се състави стабилно правителство, формирано с определена парламентарна подкрепа”, каза той. Според Цветанов във всички тези месеци може да се отговори на очакванията на хората и европейските политици да се намали напрежението и конфронтацията в българския парламент.

Реториката на Цветанов спрямо ДПС и Пеевски видимо се смекчи и дори изчезна в последните месеци, докато очаква дали ВКС ще потвърди присъдата му от четири години затвор, постановена на две инстанции.